I byen

HOLD HELE NATTEN

Hvis du drikker alkohol, kan du bevare selvkontrollen og værdigheden ved at:

  • Lade være med at tømme et fyldt glas i én mundfuld. Det gør det sværere at holde styr på, hvor meget du egentligt drikker. Drik i stedet langsomt.
  • Tænke over, om der overhovedet bliver lagt mærke til, om du vælger en alkoholsvag øl eller en tonic.
  • Tilbyde at være den, der kører jer hjem, hvis I er en gruppe i bil. Du bliver populær blandt dine venner, hvis du sørger for, at de kommer hjem i god behold.
  • Spise, før du går i byen. Det vil forhindre alkoholen i at gå dig til hovedet for hurtigt og hjælpe dig til at bevare din dømmekraft.
  • Huske at det tager ½ til 1 time, før du kan mærke virkningen. Det kan være livsfarligt at styrtdrikke.
  • Huske at alkohol forbrænder ved konstant hastighed, uanset om du danser, drikker sort kaffe, tager brusebad eller andre ting. Leveren forbrænder alkohol i samme tempo uanset hvad du laver.

Det giver respekt at være i kontrol og ikke have behov for at bælle for at feste.

PLANLÆG HJEMTUREN INDEN FESTEN

  • Tag sovepose med
  • Tjek bus og togtider
  • Gem altid penge til en taxa derhjemme
  • Vælg hvem der kører hjem allerede inden festen, hvis nogen har bil

DRIK VAND TIL

Drik et stort glas vand eller en cola, hver gang du drikker, hvad der svarer til en genstand. Når du drikker alkohol, mister kroppen en masse vand. Du kan faktisk dehydrere eller besvime, hvis ikke du samtidig fylder almindelig væske på kroppen.

HVIS DIN KAMMERAT HAR DRUKKET FOR MEGET

Drikker man for meget, kan man få en alkoholforgiftning – og det kan man faktisk dø af! Hvis du oplever, at din ven/veninde bliver overmodig og gør ting, han/hun ellers ikke ville have gjort, så hjælp kammeraten. Har man drukket for meget, kan man ikke tænke klart og har brug for hjælp til at komme hjem. Oplever du, at en ven mister bevidstheden eller falder i søvn, fordi han/hun har drukket for meget, så forsøg først at vække ham/hende. Hvis vennen vågner op, så forsøg at få ham/hende til at kaste op – to fingre i halsen eller et glas mælk virker som regel. Hvis du ikke kan vække din ven/veninde, så er der virkelig være fare på færde! Ring til 112. Så vil Falck sende en ambulance og køre ham/hende til overvågning på skadestuen. Ring hellere en gang for meget end en gang for lidt!

STOP ANDRE

Det er som regel de samme to-tre stykker, der drikker mest til festerne. Hvis du som ven fortæller en person, at han eller hun drikker for meget, kan det måske få den unge til at ændre sine drikkevaner.